רשימת הבלוגים שלי

יום שני, 4 בדצמבר 2023

"היום בתניא" יום ב' כ"א כסלו


 "היום בתניא" יום ב' כ"א כסלו
תניא לקוטי אמרים
"הקדמת המלקט"
 תחילת הפרק עמ' 6
שנה מעוברת
"הקדמת המלקט":
כקידומת לתניא, שילב אדמו"ר הזקן את אגרתו לחסידים, שבה הוא מבהיר, את ההבדל הבסיסי שבין התניא לספרי המוסר האחרים. וכן כיצד מעתה ספרו יכול להוות תחליף לקבלת הדרכה מהרבי ב"יחידות".
במענה לשאלות אלו, מציג רבנו תחילה, את שני סוגי המוסר התורניים, אלו הבנויים על השכל האנושי, ואלו המיוסדים על מדרשי חז"ל.
...
המוסר השכלי:
ישנם צדיקי עליון, שמצאו לנכון שהדרכת בני דורם ללכת בדרך הישרה תהיה מושתתת על ההגיון השכלי נטו (כדוגמת הספר "חובת הלבבות" לרבנו בחיי ו"שערי תשובה" לרבנו יונה מגירונדי).
הבעיה בספרות זו, שדעותיהם של האנשים שונות, ודברי המוסר שיש בהם לשכנע את האחד, את השני אינם מזיזים כלל. מה עוד שכל אחד אוהב לקרוא את הדברים ולראותם כהשקפתו, "ואם דעתו ושכלו מבולבלים בעבודת ה'" בקושי יבחין באור הגנוז בספר.
...
המוסר הבנוי על מדרשי חז"ל:
כדוגמא הספר "ראשית חכמה" (מתלמידי הרמ"ק).  שכותב בהקדמה לספרו, שהוא מרכז בתוכו, את כל מדרשי חז"ל מהגמרא מהמדרשים ומהזהר, ומחלקם לפי נושאים, ענוה גאוה אהבה יראה קדושה ועוד -  מבלי לשלב בהם שום באור משלו.
וה"ראשית  חכמה" מצין, שהיות שההוראות של חז"ל הן כלליות, הרי שספרו יכול להביא תועלת רק לאנשים שהם כערכו (היודעים מה הן ההוראות הפרטיות הטמונות בכל מאמר של חז"ל). אבל אנשים פשוטים כשיתקלו בבעיה, להם ההוראות הכלליות שבספר לא יועילו.
נצין, שהוראות חז"ל כתורה, בודאי שיש בהם את הכח לקשר באופן כללי  את ס' ריבוא נשמות ישראל (הכלולים בתורה) להקב"ה. אבל יהודי פשוט הנתקל בבעיה מסוימת בעבודת ה', אינו יכול בכחות עצמו למצוא מתוך שלל ההוראות את ההוראה המיוחדת לבעיתו.
...
ספרי המוסר ונפשות היהודי:
נקדים, שעל פי המבואר בתניא, ביהודי מקננות מספר נפשות. הנשמה האלוקית, הנפש הבהמית המחיה את הגוף, והנפש השכלית.
ונראה,  שבעוד שספרי המוסר הבנויים על השכל אנושי, מדברים אל השכל של היהודי. הרי שספרי המוסר הבנויים על מאמרי חז"ל מדברים אל הנשמה. ולמעשה הם שני מישורים שונים שבהם המוסר בא לשכנע ולהשפיע.
...
חבר נכבד:
*קראת ונהנית, העבר את "היום בתניא" לחבריך ולמכריך.
בתודה ובברכה!
הרב יקותיאל גרין כפר חב"ד מחבר באור התניא "משכיל לאיתן" ועשרות ספרי "חסידות לעם", שניתן להשיגם אצל מפיצי תורת חב"ד.

🌸שיעור זה מוקדש לזכות:
ישראל בן פייגא ציפורה
חיה מושקא בת חנה
שרה בת חיה מושקא
שמואל שלום בן חיה מושקא
רחל מיכל בת חיה מושקא

🕯️לעילוי נשמת הרה"ח הרב יקותיאל גרין   נפטר ב' אדר א' תשפ"ב, ורעיתו מרת רחל ע"ה, נפטרה ז' שבט תש"פ. יהי זכרם ברוך.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה

שים לב: רק חברים בבלוג הזה יכולים לפרסם תגובה.