רגעים של השבוע - פרשת נצבים-וילך
גוי של שבת בישראל, אח של יהודי במוסקבה / איש העסקים שמצא את עצמו מחנך למספר שעות / שתי הסוכות היפות ביותר שהשתדכו ביניהן / החבר של הרב בוורוניז' מפתיע חבר חדש במוסקבה
א. הנשמה לך
בהמשך לסיפור שהבאתי כאן, על הנשמות היהודיות שהתגלו באופן מרגש לפני מספר ימים במוסקבה, שיגר לי ידידי, סופר עיתון 'המבשר' הרב אשר קליין, סיפור מדהים על נשמה יהודית שהתגלתה במפתיע לפני שבוע בארץ ישראל, בעקבות האח שגר במוסקבה. ומעשה שהיה, כך היה:
לישוב 'גבעת עדה' הגיעה לפני כעשרים וחמש שנה משפחה ממדינות חבר העמים, וסיפרו כי אביהם נוכרי ורק אמם יהודייה. הם התגוררו בסמוך לכמה בתי כנסת, מרחק של כמה דקות הליכה, וכך יצא שבכל עת שלפי ההלכה המתפללים נזקקו לשירות של 'גוי של שבת', היו פונים אליו, והאיש היה נענה להם בחפץ לב.
הוא היה אדם טוב לב, והקדים שלום לכל אחד. עם השנים הוא גם התחבב על הציבור, ואנשים היו מחמיאים לו ומודים לו על שירותיו, ונראה שהוא נהנה מכך.
מספר שליח חב"ד ביישוב, הרב לוויטין: "בשבוע האחרון הגיע זמנו של האיש, והוא הלך לעולמו. בני המשפחה, שהם כמובן יהודים כהלכה כבנים לאם יהודייה, פנו לחברה קדישא וביקשו לקבור את אביהם בקבר ישראל, ולערוך לו הלוויה יהודית כפי שעושים לכל יהודי טוב בבוא יומו. אך היות שכולם ידעו והכירו אותו בתור ה'גוי של שבת', הם נענו כמובן בשלילה. אלא שבני המשפחה התעקשו, ועמדו על כך שאביהם הוא יהודי כשר! כאן נכנסו לתמונה עובדי המועצה הדתית וביניהם עובדי מחלקת הנישואין, והחלו בעבודה מאומצת במרוץ נגד הזמן בכדי להשיג את המסמכים הרלוונטיים של המנוח. הם עזבו את כל עיסוקיהם, כשהם יודעים כשלפניהם מונח מת שלא יודעים היכן וכיצד לקבור אותו, ועליהם מוטלת אחריות כבידת משקל בקשר לגורלו.
במאמץ בירור משותף חוצה יבשות התברר, כי הוריו של המנוח היו יהודים כשרים לכל דבר, מה שלא הותיר ספק כי אותו יהודי כשר למהדרין, וכיוון שכך עשינו מאמץ להאיץ את ההכנות ולהספיק להביאו לקבורה עוד לפני השקיעה, וב"ה הצלחנו בכך. השתתפתי באופן אישי בהלוויה וביקשתי מחילה בשמי ובשם כל תושבי העיר שחשבו אותו לנוכרי, והנה מתברר כי הוא יהודי.
הבן הגיע מדי יום להניח תפילין ולומר קדיש. באחד הימים מופיע הבן ועמו יהודי מבוגר. מסתבר כי למנוח יש אח שמתגורר במוסקבה, ועתה כששמע על פטירת אחיו, הוא הגיע ארצה. כשהאח ראה שאני מניח תפילין לבן-אחיו, ניגש גם הוא וביקש בעצמו להניח תפילין, כשהוא מספר שהוא מבקר לעיתים בבית הכנסת המרכזי שבשכונת 'מארינה רושצ'ה', וכי הוא מכיר באופן אישי את מנהל הקהילה הרב מרדכי וייסברג, ובוודאי שהמשפחה כולה היו יהודים כשרים וטובים, ואין חלילה כל יש ספק בכך".
ב. קבעת עיתים לתורה?
"אספר לך סיפור של שני מחותנים אומנים, ומזה אם תרצה ותשכיל, תוכל בע"ה להפיק וללמוד לקח לעצמך" - כך אמרתי לפני מספר ימים לחברותא שלי, איתו אני לומד מדי כמה ימים, והוא התלונן על מצבו בלימוד התורה, שזה לא כמו שהוא באמת רוצה ושואף.
כעת, לקראת שנה חדשה העומדת בפתח, זה הזמן לקבל החלטות טובות ולשפר את חיינו הרוחניים, בקיום מצוות בהידור, בהוספת אהבת ישראל ומעשים טובים, וכמובן בלימוד תורה. וגם ידידי שואל ומבקש עצה כיצד לעשות זאת. ממעמקי זכרוני עלה וצף במוחי סיפור, אותו שמעתי לפני כשלושים שנה, כפי שסיפר לי בן על אביו:
"אבא שלי היה אומן במלוא מובן המילה, וכל יצירה שהוציא תחת ידיו נמכרה במחירים מפולפלים. תמיד היו לו הזמנות, בעיקר מיהודים עשירים בארה"ב, שרצו לתרום מוצגים ייחודיים לבית הכנסת. אחותי נישאה לבנו של ר' יענקל ויסברג, צייר ואומן מוכר וידוע בשכונת מאה-שערים, ובירושלים התהלכה אז בדיחה כי 'שתי הסוכות הכי יפות של ירושלים השתדכו ביניהן'...
גם ר' יענקל, מכר את יצירותיו בסכומים מכובדים, ומעשי ידיו מפארים עד היום בתי כנסת ובתים של עשירים רבים. אך הבדל גדול יש בינו לבין אביו, בעוד ר' יענקל פרנס את משפחתו בצורה מכובדת ורגועה, אבא שלי - היה מכתת רגליו בניכר לפרנסת משפחתו".
אני הכרתי את שניהם, הם היו יהודים ירושלמיים בעלי תורה ומידות נאצלות, ביקרתי אצלם וראיתי מקרוב את מעשי ידם להתפאר. כל אחד בסגננו וטעמו, הצליחו לבטא בידיהם רגש של אומנות יהודית והגיעו לרמה גבוהה ומדהימה במיוחד.
"נו, מה ההסבר להבדל ביניהם?" שאלתי כמתבקש מאליו, והוא השיב לי הסבר קצר ומדהים, וככל שאני מתבגר ומתבונן בו - אני מבין עד כמה זה נכון, אקטואלי וחשוב לכל אחד, הן בגשמיות ובעיקר ברוחניות.
"ר' יענקל קם כל בוקר מוקדם, ולאחר התפילה אץ-רץ לעבוד במפעל מנועים, בה קיבל משכורת קבועה ומסודרת. את היצירות הוא עשה בשעות הפנאי, והכסף בעבור זה, היה לו כתוספת וכבונוס על מה שהרוויח בעבודתו הקבועה. אבי היקר, לעומת זאת, לא עבד במשרה קבועה, והתפרנס רק מהיצירות. הוא אומנם תוגמל עליהם יפה, אך היו תקופות שלא הגיעו הזמנות, או שלא הייתה לו השראה מתאימה, וכך הוא הסתובב לעתים במשך שבועות ארוכים בלי פרוטה לפורטה".
סיימתי את שיחי לידידי במסר מאד פשוט: "הלימודים הלא קבועים, הם תמיד טובים, אך רק כתוספת. קביעת עיתים לתורה - זהו סוד ההצלחה! המינימום זה חת"ת, רמב"ם, אלו חייבים להיות כל יום בלי דחיות ותירוצים. כשיש בסיס קבוע ויציב, החיים הרוחניים עשירים ומסודרים".
ג. זרענו וכספנו ירבה כחול
חברי כאח מסור לי, עושה ב"ה חיל בעסקיו, ולבו פתוח תמיד בכל פעם שמישהו זקוק לעזרה.
באחד מימי השבוע שוחחנו כדי לסדר עניין חשוב למען אדם שלישי, אך לפתע האיש נעלם, לא לפני שכתב לי בקצרה: 'יש איזו בעיה בתלמוד-תורה שבני הקטן לומד בו, ואני נוסע לשם לנסות לעזור'. מאז חלפו שעות, והאיש לא עונה, לא בשיחות ולא בהודעות. יותר משדאגתי - הסתקרנתי.
"היות ורק כעת התחילה שנת הלימודים החדשה, ומערך ההסעות של התלמידים בחזרה לביתם בסיום היום עדיין לא מסודר כראוי, ביקשו מהורים להתנדב להיות 'מלווה' לצד הנהג, בכדי לשמור ולפקח שהילדים יושבים חגורים ויורדים בבטחה מהרכב להורים המחכים להם ליד הבית", כך פתח החבר את שיחתו, לאחר התנצלות על שלא הגיב לי עד עתה. ביודעי ומכירי אותו, ויודע עד כמה הוא מוכן לעזוב כל עניין בעבור עזרה לשני, לא התפלאתי על התנדבותו באותו יום לשמש בתפקיד זה, כנראה לאחר שאחד ההורים איתו סיכמו מראש, לא הגיע משום מה. אך זה לא נגמר בזה.
"נהג ההסעות נתקף לפתע בזעם בלתי מובן, וללא סיבה ברורה הורה לכל הילדים לרדת מהרכבה, ולא היה מוכן להמשיך להסיע את הילדים. שום שכנוע ובקשות לא עזרו, מצאתי את עצמי עם קבוצת ילדים חביבים באמצע הרחוב בחום היום... הרמתי עיניי אל השמים, ביקשתי כוחות, ואכן קיבלתי בשפע... לאחר בדיקה קצרה, גיליתי פארק יפה בסמוך, הובלתי את הילדים לשם, בדרך קניתי לכל אחד בקבוק מים ועוגה, התיישבנו בצל, בירכנו ואכלנו יחד, אני יושב ביניהם ומספר להם על פרשת השבוע וראש השנה, שרתי איתם, כיבדתי כל ילד לספר משהו ואנשים מהצד לא הבינו, מה איש עסקים מחויט עושה בעיצומו של יום עם ילדים קטנים בפארק. לאחר כשעתיים של חיפוש, הצליח המנהל למצוא נהג מחליף שהגיע לאסוף את הילדים, ורק כעת סיימתי להוריד את התלמיד האחרון ליד ביתו".
"תשמע, זה סיפוק אדיר ומרגש", הוא מסיים, ואני מבין עד כמה האיש יודע לנצל כל הזדמנות, וכמה חכם הוא 'להפוך לימון ללימונדה'...
לתמונת השבוע שלי: חבר מביא חבר
ראיתיו כשפניו מאירים עם נהרת שמחה בלתי שגרתית. לשאלתי "ולשמחה מה זו עושה"? סיפר לי על הדרמה שעברה עליו רק לפני מספר דקות:
"יצאתי מביתי בזמן, כשה'נביגטור' מראה כי הדרך תארך מקסימום כשעה ורבע, ואגיע בעזרת ה' לשדה התעופה בשעה היעודה. אך לאחר שעה של נסיעה, הצג עדיין מראה כי ישנה עוד שעה לנסיעה. מתברר כי נסעתי דרך כביש בה התרחשה תאונה שעיכבה את כל הנוסעים בכביש.
הזמן מתחיל להיות דחוק, ואני מבין כי ככל הנראה את הטיסה הזו אפסיד חלילה. אני מתחיל לבדוק אופציות לטיסה חלופית, ומבין שהחיסכון של קנייה מראש ובזול יעלה הפעם מאוד יקר.
"אבל אני רוצה להגיע לרבי ל'שבת סליחות'" - אומר לי ידידי הרב שניאור הלפרין, המנהל הנמרץ של ארגון "צא"ח" ו"הצלה" במוסקבה. והוא ממשיך לספר מה שעבר:
"אני מגיע לשדה התעופה ורץ לכיוון דלפק הצ'ק-אין. הדלפק ריק, ורק בפינה יושבת דיילת שמבהירה לי כי הכל סגור כבר כעשרים דקות. לאחר תחינה ובקשה היא מסכימה להרים טלפון למנהלת הטיסה, אך גם היא אומרת שאין מה לעשות. ואז אני מבין שזהו זה...
פתאום, משום מקום, צץ בחור צעיר, מסתכל עלי ושואל ברוסית "אתה לרבי מליובאוויטש?", אני עונה "כן". הוא פונה אל הדיילת: "הדפיסי לו מיד כרטיס, אני מלווה אותו עד למטוס". היא אומרת לו שאין מקום, והוא עונה לה בטון תקיף: "תני לו מה שיש". מודפס לי כרטיס למחלקת עסקים, ואני עדיין לא מבין מה קורה. הוא מושך אותי ואומר "בוא אחריי!". רצנו שנינו דרך כל השדה, עוברים את המכס, עוקפים את התור לדרכונים וביטחון, ובריצה מגיעים הישר לשער העלייה אל המטוס. לפני שאנו נפרדים אני עוצר לרגע, מתנשף, מסתכל עליו ושואל אותו: "למה?" הוא מסביר לי במהירות: "את הרב שטיפל מוורוניז' אתה מכיר? אני אחראי שם בוורוניז' בשדה התעופה. הרב טס שם הרבה, ומדי פעם קרה והיו לו בעיות עם חריגת משקל בגלל המזון הכשר שהיה מביא. כל-כך הרבה רבנו - הוא צוחק, עד שנהיינו חברים, ומי שחבר שלו - חבר שלי"!
כאן המקום והזמן להודות לאיש היקר והנעלה הנגיד החסידי הרב יהודה דווידוב, שהזמין אותי להגיע יחד איתו ל"שבת סליחות אצל הרבי", כהכנה ראויה וקדושה לקראת השנה החדשה הבאה עלינו ועל כל ישראל לטובה.
בתמונה הרב הראשי הרב לאזאר שליט”א, במסירת שיעור חסידות לאורחים הראשונים שהגיעו לשבת סליחות אצל הרבי
גוט שבת!
שייע
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה
שים לב: רק חברים בבלוג הזה יכולים לפרסם תגובה.