מאת פישל קדוש
בברנז'ה רווחת ההכרה, שהסקרים המשודרים מתקשים לזהות מגמות שמתחת לפני השטח. סקרים פנימיים של מפלגות מציגים תמונה שונה. ביניהם סקרי הליכוד, שעובד בו זמנית עם 2 מכונים, כדי להבטיח מהימנות, והתוצאות שונות בעליל. מעבר למה שכבר התפרסם שבליכוד מכירים רק סקרים שנותנים למפלגה (בימים האחרונים, לאחר סימני הצלחת החיסונים והיציאה מהקורונה) 33 מנדטים, שבאים בעיקר על חשבון הצמד (חמד?) סער-בנט. בלי קשר לאפשרות שסקרי התקשורת מהונדסים לטובת צד מסויים, סקרי הליכוד הם סקרי עומק, כלי שנתניהו הכניס אותו למערכת הפוליטית כמרכזי בקמפיין, עדיין מוביל בשימוש בו, וגם יודע טוב מאד לקרוא סקרים.
סקרי עומק בוחנים לא רק מה אומר המצביע שיעשה בקלפי (שזה יכול להיות ביטוי לטרנד זמני), אלא את מה הוא רוצה. זה נעשה ע"י שאלות "צדדיות". כמו האם אתה בטוח בהצבעתך, מה האחוזים שאתה נותן שתצביע אחרת מהצהרתך, מה הבחירה השניה שלך, או אם יקרה כך וכך האם תצביע עבור מפלגה זו או זו, האם קיים סיכוי שההחלטה שלך ברגע זה לא להצביע תשתנה? שאלה שנוגעת מאד לליכודניקים, שחלקם הגדול "עצלי הצבעה", ואם היו מגיעים להצביע, היינו חוסכים את 3 סבבי הבחירות.
סקרי עומק מתבססים בגלל אופיים על שיחות טלפוניות, להבדיל מפורומים אינטרנטיים, מה שע"פ הניסיון עשוי לשנע מנדטים מצד לצד (הימניים פחות משיבים באינטרנט).
אומרים שהתשובות לשאלות ה"צדדיות", הם התשובה לאופטימיות חסרת התקדים שנתניהו משדר, וגם בשלב זה הוא מעריך כי התוצאה הסופית של הליכוד תעמוד על 40 פלוס,
עוד מיגזר פוליטי שסקרי העומק מיטיבים עימו, זה 3 מפלגות חרדיות-חרד"ל, שעשויות להגיע יחדיו לכ-24 מנדטים. כשש"ס עשויה להגיע ל-10 מנדטים.
גורמים בליכוד נוטים להעריך כי בסוף היום, אחרי עוד שחיקה מסתמנת של בנט-סער, יתברר כי לימין יהיו בסביבת 60 מנדטים, ואולי אף יותר, לא רק בלי סער, אלא אף בלי בנט, שבעצמו חושש מפני הידרדרות קרובה לחד ספרתי, ומכאן "השמים", זאת'מרת אחוז החסימה, "הם הגבול".
בהקשר זה יש לזכור שלפני חודש עמד מספר המנדטים של גוש "רק נתניהו" על 41 מנדטים, היום על קירבת 50, וע"פ סקרי מפלגות 53-4, לא כ"כ רחוק מאיזור61.
האופטימיות שמשדר נתניהו (בהנחה שאינה אופטימיות טאקטית), יושבת גם על התפתחות המערכה. בינתיים בבחירות אלו הכל הולך לו, מלבד הקורונה שהסתדרה בדיוק במועד "המתוכנן", גם סעיפי משנה, כמו ההצלחה להקים את מפלגת סמוטריץ'-בן גביר שנחשב סוג של "שובר שוויון", החילוץ מסוריה, וכן, הראיון ב-12, שהיה חווייה פוליטית–תקשורתית מהמעלה הראשונה, ומעבר לשינוע מנדטים, קיבע את התחושה של "ליגה אחרת", ויכולות אחרות. י"א כי היה שת"פ בין ערוץ 12 (שאולי מבין כי התוצאות הפעם יהיו מכריעות) לסביבת נתניהו, מה שהקפיץ כ"כ את ערוץ 13, שהוצג כסרח עודף. גם בבחירות קודמות 13 נותר מאחור, בשל סירוב נתניהו להתראיין אצל רביב דרוקר, שנחשב על ידו כעסקן פוליטי שממתחזה כעיתונאי.
עוד שאלת עומק רבת חשיבות היא איך אתה מעריך את טיפול הממשלה בקורונה. עד לפני כחודש התקבלו עליה תשובות שליליות מובהקות ביחס של 65-30, ובסקר 12 האחרון התקבלה בו תוצאת תיקו, 47-50. כל זה מוביל לעיקר, כי הכל מבינים שבסוף זה הקורונה. אם תהיה פאשלה בקורונה נתניהו בבעיה, אך אם המגמה המסתמנת של יציאה בגדול מהקורונה, שתתעצם בתזמון מעניין ככל שהבחירות קריבות, ברור שתהיה לכך השפעה מרחיקת לכת על התפלגות הקולות. יציאה מהקורונה תצבע את כל הטיפול של נתניהו בקורונה כהצלחה, אולי גורפת, ותהיה לכך השלכה רבת עוצמה על הבחירות.
השפעה רבה נודעת לתוצאות הכלכליות. השבוע הסתבר כי תמ"ג 20, ירד בישראל מינורית, 2.4 אחוז בלבד, לעומת ירידות עד דו ספרתיות במדינות מובילות ו-5.9 במדינות ה-OCED, זה יהיה אמל"ח פופולארי במערכת הבחירות.
*
בקשר לחילוץ מסוריה, ראש השב"כ לשעבר יעקב פרי, איש שמאל ואויב של נתניהו, אמר היום: "יש לשבח את הממשלה ואת העומד בראשה, שמהרגע בו קיבלו מידע על אזרחית ישראלית שמוחזקת ע"י הסורים, החלו לפעול. כך נמנעה חזרת פרשת רון ארד, ישראל למדה לקח".
*
דוגמית של הנדסת תודעה בגירסת ויינט מהיום: "איך אתה מסביר שנתניהו, עם יותר מ-5,000 מתים במגפה וכישלונות הניהול נמצא עם בייס מטורף של 30 מנדטים ואתם לא מצליחים לגרד אותו?" (ראיון עם מאיר כהן מיש עתיד). כך "קובעים" כלאחר יד "עובדה", "כשלונות הניהול". כשישראל מספר 1 בעולם בכמות הבדיקות ומהנמוכות בעולם המפותח במניין הנפטרים, ועוד יותר נמוך בתוספת נפטרים לנפש לעומת שנים קודמות.
*
אל תספידו את גנץ, וגם אל תהיו בטוחים שהעבודה עוברת חסימה. הסקרים שמורידים אותו מתחת לחסימה ומעלים את העבודה הם חלק מהנדסת התודעה.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה
שים לב: רק חברים בבלוג הזה יכולים לפרסם תגובה.