רשימת הבלוגים שלי

יום חמישי, 3 ביולי 2025

"היום בתניא" ז' תמוז

 

"היום בתניא" ז' תמוז
תניא "אגרת התשובה"
פרק א'
שנה פשוטה

"אגרת התשובה" שבתניא:
נקדים, שספר התניא במהדורתו הראשונה (תקנ"ו), כלל  רק את שני החלקים הראשונים שלו. ואת "אגרת התשובה", צירף אדמו"ר הזקן כחלק שלישי של התניא יותר מאוחר (תקנ"ט).
יצוין, כי סגנון "אגרת התשובה" אינו כסגנון ספרי המוסר - ובאור עניני התשובה שבאגרת ניתנים להבנה ונמצא בהם גם השכלות עמוקות.
כאשר האדם נכשל בעבירה, הוא פוגע במערכות רבות בעולם. כך שעבודת התשובה שבה הוא בא לתקן את אשר קלקל, היא מערכת גדולה ומגוונת.
בהלכה ובמדרשי חז"ל בספרי המוסר ובקבלה, מצינו הדרכות שונות לתיקון העבר. ומעיון לאורך "אגרת התשובה", נראה שרבנו עושה סדר בין  ההוראות שנאמרו בנגלה דאורייתא ובין הדברים שנאמרו בפנימיות התורה - ולמעשה הוא משלבם למסכת אחת של תשובה, כשהיא מובנית ומסודרת.
...
"שלשה חילוקי כפרה":
האגרת נפתחת בהבאת הבריתא מסוף מסכת יומא, המתיחסת ל"שלשה חילוקי כפרה" - שלושה סוגי עברות החלוקות באופן כפרתן:
א. עבירות שכפרתן על ידי התשובה לבד (כנכשל במצוות עשה).
ב. עבירות (כדוגמת "לא תעשה")  שלגמר כפרתם זקוק החוטא (בנוסף לתשובה), גם לאור המתגלה ביום כיפור.
ג. עבירות חמורות (כדוגמת כריתות ומיתות בית דין), שגמר כפרתם נעשה על ידי "יסורים הממרקים".
...
ההבעה בסוגרים:
תוך כדי ציטוט דברי הברייתא, משלב רבנו בתוך סוגרים כמה נקודות להבהרה. בסוגרים הראשונים מבואר:
א. מדוע הכפרה לעובר על "לא תעשה", קשה יותר מזו של הנכשל ב"עשה".
ב. מבחינה מסוימת, מצות "עשה" נעלית מ"לא תעשה" (למרות שהענישה על אי קיום המצוות, הוא חמור יותר ב"לא תעשה").
ובסוגרים השניים מבואר: שהכפרה משמעותה "קינוח" לכלוך החטא. ואילו ה"מריקה" ענינה הוא "שטיפה וציחצוח הנפש".
...
חבר  נכבד:
קראת ונהנית, העבר הלאה את "היום בתניא" לחבריך ולמכריך. הביאור היומי מובא כאן במקורו מכתביו של הרב יקותיאל גרין  ע"ה מחבר באור התניא משכיל לאיתן  ועשרות ספרי חסידות לעם הנמצאים בכל בית כנסת, בכל בית חב"ד ובכל בית חסידי. 
🕯️ לע"נ הרה"ח הרה"ג הרב יקותיאל גרין ע"ה נפטר ב' אדר א תשפ"ב ומרת רחל גרין ע"ה  נפטרה ז’ שבט תש”פ

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה

שים לב: רק חברים בבלוג הזה יכולים לפרסם תגובה.