רשימת הבלוגים שלי

יום שישי, 11 באפריל 2025

פסח - לפרוץ את מחסום הגלות


פסח - לפרוץ את מחסום הגלות

הרב יעקב גלויברמן

חג הפסח המסמל את תחילת עונת האביב, טומן בחובו מטבע הדברים ברוח העונה, פריחה, הזדמנות להתחדשות ולהתרעננות וחישוב מסלול מחדש.

זה מה שעם ישראל עשה במצרים לפני 3300 שנה - חישב מסלול מחדש. לכאורה, המסלול של העם היהודי היה נראה ידוע מראש, חתום וגמור. אף אחד לא האמין שקבוצה של עבדים תצא לחירות תחת השעבוד המצרי הקשה. למען האמת, אפילו הם לא האמינו בכך, ולשם כך משה רבנו היה צריך ללהטט במופתים ששברו את איתני הטבע בכדי להוכיח להם שהוא נשלח על ידי הא-ל להוציא אותם מעבדות לחירות, עד שעם ישראל הגיע לשפת ים סוף כשהמצריים דולקים אחרים. רק אחרי נס קריעת ים סוף שהתרחש ביום השביעי של חג הפסח, כתוב בתורה: "ויאמינו ישראל בה' ובמשה עבדו".

אם אנחנו מתבוננים בסיפור יציאת מצרים, אנו מגלים מצד אחד בתחילת הגלות צער, סבל וקושי, אך לבסוף, כשמסע הסבל של העם היהודי מגיע לקיצו, אנו מוצאים שם אמונה יוקדת, התלהבות ותקווה גדולה.

חכמי ישראל מציינים שאכן קדם תהליך מתמשך ליציאת מצרים. החל מעשרת המכות ועוד שלל אירועים שהיוו אבן דרך במסע הארוך של עמנו מעבדות לחירות. אך מאידך, כאשר אלוקים החליט שהסתיימה תקופת העבדות של בני ישראל, ושהם בני חורין שהולכים לקבל את התורה למרגלות הר סיני בשנה הבאה מיציאת מצרים, לא היה אף אחד שיכל לעצור את התהליך הזה. הגאולה התרחשה בלילה אחד. ממש מעכשיו לעכשיו. התורה מתארת שבליל פסח הראשון ההוא במצרים, החל אלוקים להכות את המצרים במכת בכורות, כפי שכתוב בפרשת בא בחומש שמות: "ויהי בחצי הלילה וה' הכה כל בכור בארץ מצרים". עם ישראל קיבל הוראות מדויקות ממשה המנהיג, כיצד להיערך ליציאה ממצרים. לאכול סעודה בחיפזון, כשהלחם שהם אפו טרם מספיק להחמיץ. לזכר כל זאת אנו מציינים מידי שנה בכל מקום ונקודה בעולם את ליל הסדר, עם מצות, סימנים והגדה המגוללת את סיפור יציאת מצרים, זכר ליציאת מצרים ההיא, המקורית, לפני 3300 שנה.

במסורת ישראל ישנן 'שש זכירות' שכל יהודי חייב לזכור כל ימי חייו. אחד מהם הוא לזכור את יציאת מצרים. מדוע כה חשוב לזכור את יציאת מצרים ולא אירועים אחרים משמעותיים בתולדות עמנו? חז"ל מדגישים שיציאת מצרים היא לא אירוע מכונן שהתרחש היסטורית פעם אחת ולא עוד. אלא מדובר באירוע שמתרחש מידי יום בחייו של כל יהודי. העבדות לא חייבת להיות כמובן עבדות קלאסית של עבדות בפרך וגב שבור. כל דבר המכביד על הנשמה שלנו ומשעבד אותנו לחומר ולצורה הופך אותנו לעבדים. אין צורך להסביר שגם כיום ישנה עבדות מודרנית. כמו התמכרויות ושלל הרגלים רעים שמאפילים על האור הגדול שמצוי בתוכנו. כל אחד נאבק ומתמודד עם משהו. אך מאידך בסתר ליבו של כל אדם חבוי רגע אחד של גאולה פרטית שהוא נכסף ומשתוקק אליו. בין אם זה בזוגיות, בבריאות, בעסקים, בחינוך הילדים ובעוד תחומים שמרכיבים את חיינו. אנחנו צריכים לדעת, בעיקר היום, לדעת לתעל את השאיפות וההשקעות שלנו למקומות הנכונים.

בני אנוש רבים תיארו רגע של הארה או היחלצות ממצב שלילי מסוים, או לחלופין גמילה מהרגל רע כרגע של גאולה. זו משמעות המילה – פסח. לדלג ולקפוץ. לפסוח על המצב הנוכחי ולהתקדם לשלב ולמצב הבא.

אנו נמצאים בימים קשים בהם חיילנו מחרפים את נפשם למען התקומה של העם שלנו במולדתו ובערש תרבותו. לצערנו ישנם עדיין עשרות חטופים בשבי. התפילה של כולנו היא, שנזכה השנה להיות בני חורין באמת, כשהם חוזרים אלינו ויוצאים לחירות אל חיק משפחתם, ממש כמו אז ביציאת מצרים ברגע אחד של גאולה.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה

שים לב: רק חברים בבלוג הזה יכולים לפרסם תגובה.