רשימת הבלוגים שלי

יום שני, 16 בדצמבר 2024

חנוכה בעולם הכשרות

 

חנוכה בעולם הכשרות
לקראת חג החנוכה הבעל״ט בו מעלים על נס את מסירות נפשם של החשמונאים   להדליק המנורה בשמן טהור מהדרין מן המהדרין ומציינים הנס של מציאת פך השמן הטהור בחותם הכשרות של הכהן גדול,
מומחה הכשרות הנודע הרב יוחנן רייכמן פורס בפני הציבור החשוב יריעה נרחבת בנושאים כשרותיים השייכים לימי החנוכה.

כשרות השמן:
פסק מרן בשולחן ערוך:
כל השמנים והפתילות כשרים לנר חנוכה ואע"פ שאין השמנים נמשכים אחר הפתילה ואין האור נתלה יפה באותם הפתילות:
והוסיף רבינו הרמ״א, הגה: ומיהו שמן זית מצוה מן המובחר (מרדכי וכל בו ומהרי"ל)

א. יש לוודא שאינם אסורים באיסור ערלה.
וכן יש זיתים של ערלה בשוק.

נדון גדול בפוסקים האם אפשר להשתמש בשמן של איסורי הנאה, היות ומצוות לאו ליהנות ניתנו, וכך פסק המ״ב: שמן מבשר וחלב או מחלב (צרויה) אסור להדליק ממנו נר חנוכה ואסור לבטלו בששים כדי להדליק ממנו. 
(בשמן שנאסר משום בשר בחלב יש אוסרים משום שיש איסור לבשל בשר וחלב יחד ובהדלקת הנר מתבשל השמן, ויש בישול אחר בישול בזה, מה שאין כן בשאר איסורי הנאה.)

ב. ישנה תעשיה נרחבת של זיופים בשמן זית כאשר מערבים בהם שמנים מן החי של נבילות וטריפות. במיוחד המיוצרות במדינות עוינות אשר אין אפשרות למשגיח להיות נוכח בייצור. 

(ותמיהני על ועדות כשרות מסויומות אשר עדיין חותם הכשרות שלהם מתנוססת על המוצר כאשר בוודאי לא שלחו לשם משגיח מפני הסכנה.)
לכן יש לרכוש שמן זית בכשרות מהודרת בלבד. 

ג. יש לוודא שהופרשו מהם תרומות ומעשרות כדין.
כשאין לו רק שמן של טבל יש מתירין להדליק בו.

ד. לסוברים שיש דין לכם בשמן להדלקת נר חנוכה (כלומר שהשמן צריך להיות שייך למדליק בו ממונית) אין להדליק בשמן של מעשר ראשון.
כמו״כ בשמן של מעשר עני קודם נתינתו לעני.

ה. שמן תרומה טמאה (שמן שריפה) מותר לכהן להדליק בו נר חנוכה.
וכשאין לישראל שמן אחר מותר גם לו להדליק בו נר חנוכה.
וכן מותר להדליק בשמן זה בלילה (מוצ״ש)
דהכלל של אין שורפין קדשים בלילה לא נאמר על חלה ותרומה.

ו. יש שמקפידים שהשמן להדלקת נר חנוכה יהיה ראוי למאכל, 
לכן יש הסוברים שאין להדליק בשמן למאור, ויש לטבול הכוסיות של החנוכיה לפני השימוש בהם. (הגרח״ק, וי״א שחזר בו) 
וכן אין להדליק בשמן שראוי לאכילה שהונח מתחת למיטה בזמן השינה. (שמן למאור אינו נאסר בכך.)
יש שהחמירו לא להדליק נר חנוכה בשמן מוצק ובפתילות מרוחות בשעוה.

ז. תחב מזלג לתוך השמן של נרות החנוכה, ויישר באמצעותו את הפתילה, צריך להכשיר את המזלג. משום שהשמן שליד השלהבת, בודאי חם בחום שהיד סולדת בו, ונבלע שמן במזלג, ושמן זה אסור בהנאה, משום שהוקצה למצוה. ויש מקילין.

ח. השמן הנותר בכוסיות של החנוכיה לאחר היום השמיני, וכן הפתילות, עושה להם מדורה ושורפם משום שהוקצו למצותם ואסור להנות מהם, ואיו להשאיר שמן זה אפילו להדלקת נרות חנוכה של שנה הבאה שמא ישכח וישתמש בו לחולין.

שאריות השמן שבנר חנוכה שהתערבבו בשמן אחר, ואין בו ששים לבטלו, אין להוסיף עליו כדי לבטלו (שו"ע סימן תרע"ז סעיף ד), הלכה זו סותרת את מה שכתב בשו"ע יו"ד סימן צ"ט סעיף ו שאיסור דרבנן שנתערב, כמו בשר עוף בחלב כן מרבה עליו ומבטלו, שונה דין שמן של נר חנוכה שהוקצה למצותו.

יש הנוהגים שעם השמן הנותר משתמשים לסגולה לרפואת חולי "השושנה״ ברגל רח״ל ורמז לזה ״ומנותר קנקנים נעשה נס לשושנים״ (שיח שרפי קודש, והגרח״ק היה מציע סגולה זו לחולי שושנה), ואין צריך להתנות שייאסר רק השמן בשיעור הדלקה, ומעבר למחצית השעה לא ייאסר, משום שלצורך רפואה סגולית מותר לחולה שאין בו סכנה לעבור על איסור דרבנן. (הגר״י זילברשטיין שליט"א)


כשרות הסופגניות:
נוהגים לאכול סופגניות המטוגנות בשמן זכר לנס שנעשה בשמן, (רבינו מימון אבי הרמב״ם). ועוד טעם לפי שברכתן האחרונה היא מעין שלש, אשר מוזכר בה ענין המזבח להזכיר חנוכת המזבח שהיה בחנוכה ומוזכרת רק בברכת מעין שלוש ולא בברכת המזון. (הגרשז״א מובא בהליכות שלמה).

א. בצק הסופגניות כשיש בהם שיעור חלה ומטוגנות בשמן עמוק לדעת מרן המחבר פטורים מהפרשת חלה, והאשכנזים מחמירים להפריש חלה בלי ברכה.

לכן המחמירים כשרוכשים מוצר זה מכשרות ספרדית עליהם לברר כיצד נוהגים בדין זה.

כמו כן השמן בלוע מאיסור טבל, וכל מה שטוגן בשמן זה כמו צ׳יפס או חצילים אסורים באכילה, ואי אפשר להפריש חלה מדבר הבלוע.

אין להפריש חלה מבצק הסופגניות על בצק של לחמים ועוגות.

ב. סופגניות האפויות בתנור או אפילו חלק מהם, חייבים בהפרשת חלה בברכה.

ג. אפשר למרוח בסופגניות פרווה ריבה חלבית או קרם חלבי, אבל חייבים לציין עליהם שהם חלביים, וכך היא ההוראה בועדי הכשרות.
שימו לב! ישנן סופגניות חלביות בשוק המכילות אבקת חלב נכרי. (רולדין).

ד. הלכתית אסור להכין לחם חלבי/בשרי, כלומר שמערבים בבצק חלב למשל.
אלא בתנאים מסוימים.

בעוגות אין הגבלה זו משום שאין דרך בני אדם לאכול עוגה עם בשר, 

בשנים האחרונות משווקים סופגניות במילוי בשר אסאדו, לכן לכאורה אסור להכין סופגניות חלביות.

ה. בריבה אדומה יכולות להיות חששות של צבע מאכל אדום, וישנם העשויים מיין - E163  ויש בזה איסור של סתם יינם או מכנימות - E120 ואסורים משום היוצא מן החי.
כמו כן קונפיטורה תות שדה יש לוודא שהיה פיקוח מהודר על נקיון התותים מחרקים.

ו. יש בשוק ריבת חלב פרווה, זהה לחלוטין לחלבי, ובקלות אפשר להחליף ביניהם.
יש צורך במשנה זהירות בשימוש בו.

ז. ברכת הסופגניות: גם כאשר הטיגון הוא בשמן עמוק וגם העושים סופגניות בדרך אפיה שטובלים הבצק בשמן ואופים אותה בתנור, היות והדרך לאוכלם כקינוח והם אינם מיועדים למזון ולשובע ברכתה בורא מיני מזונות.
ומנהג העולם לאכלם גם שלא בתוך הסעודה.

ח. להניח בשבת סופגניה המטוגנת בשמן על גבי המיחם לחממה, כאשר היא מכילה ריבה מועטת מותר, 
וכשמילוי הריבה רב יש אוסרים.
כמו כן אין זה נחשב כצליה אחר בישול כיון שאין טעמה משתנה בכך.

למידע ולהתייעצות:
טלפון: 052-7112543
וואטסאפ: 054-7694615
דוא״ל: yr383464@gmail.com

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה

שים לב: רק חברים בבלוג הזה יכולים לפרסם תגובה.