מוגש כשירות לציבור על ידי מומחה הכשרות הרב יוחנן רייכמן.
פסק הלכה שמסעיר את עולם הכשרות.
מומחה הכשרות הנודע הרב יוחנן רייכמן משתף אותנו במסע קסום ומפעים בנבכי סודות עולם הכשרות.
וכך הרב מגלה -
בייצור שוקולד כשר למהדרין לא צריך בכלל להכשיר את מפעלי השוקולד למרות שמשתמשים שם כל השנה בחלב עכו״ם.
והרב רייכמן מסביר בטוטו״ד כהרגלו,
הכשרת כלים לכתחילה אמורה להתבצע הלכתית על ידי מים רותחים,
כידוע, קשה מאד להגעיל את קווי הייצור של השוקולד באמצעות מים, לכן ישנם ועדי כשרות שהנהיגו להכשיר בשוקולד עצמו, (מדין שאר משקים שבדיעבד גם כשר להכשרה). וכך זה מתבצע, מעבירים בכל הצנרת שוקולד רותח כשר, וב-3 ייצורים ראשונים לא משתמשים בהם למהדרין, רק משם והילך מייצרים השוקולד למהדרין, ויש המכשירים בשמן רותח. ישנם פוסקים המפקפקים בזה, (וטענתם היא, מי אומר ששוקולד נקרא משקה.)
יש המכשירים עם ברנר (אש), הגאון הרב שלום נימני שליט״א מפקח ברבנות ירושלים הגה רעיון להכשיר בשוקולד לבן, וכך רואים היטב (שחור על גבי לבן) אם נשאר שוקולד מהייצור הקודם.
והקול נשמע ממרחקים - מפעל שוקולד אינו זקוק להכשרה כלל. וכך כתב הרב וועסטהיים זצ״ל, מבואר ביו״ד סוף סי׳ צט, דכלי שבלע מעט איסור אינו צריך הגעלה כאשר משתמשין בו בקביעות במוצר כשר בשפע. וכך הוא בייצור השוקולד, דין הכלים במפעל הוא בגדר ההלכתי ״שמשתמשין בו בשפע״.
וכך הסביר שהרי החלב הוא רק כ- 14% מחומרי הגלם שבשוקולד. ובחלב עכו״ם לא אמרינן חתיכה נעשית נבלה, ולכן משערין את הבליעה בכלי לפי חשבון, שאם נקח, למשל, כלי המכיל 100 זיתים, אז דופנו בלוע רק בכ- 7 זיתים, שהכלל הוא שיש 15 פעמים בתבשיל נגד דופן הכלי. והיות שרק 14% מאותן שבע זיתים הם חלב עכו״ם, יוצא שיש רק כזית ועוד משהוא מחלב עכו״ם שבלוע בדופן הכלי. ולכן, כששוב יבשלו בו מאה זיתים, הרי יש יותר משישים כנגד האיסור. וכך המציאות בכל מפעלי השוקולד. נמצא שיש בהם היתר כלי שמשתמשין בו בשפע, שהרי בכל ייצור של שוקולד יש תמיד פי שישים נגד החלב עכו״ם והכלי מעולם לא נאסר, ועוד הוסיף שלדעת הפרי תואר מספיק פי 30 להתיר חלב עכו״ם, א וגם טוען הרב וועסטהיים שהטמפרטורה של השוקולד אינה עולה על 42 מעלות צלזיוס, אשר לכאורה אינו מבליע כלל בכלי, כמו כן לדעת פוסקים רבים בבליעות של חלב עכו״ם לכתחילה הכלי נחשב אינו בן יומו בלינת לילה בלבד ואין צורך להמתין 24 שעות, ועוד שמשתמשים בייצור השוקולד באבקת חלב עכו״ם בדרך כלל, ויש הרי שמתירים זאת לכתחילה. ולכן אין צריך שום הגעלה כלל לפני ייצור שוקולד כשר למהדרין.
ויש רבים החולקים וכותבים כך: אין ההיתר ברור כל כך, ובפרט שלא כולם הסכימו שאין דין חתיכה נעשית נבלה בחלב עכו״ם, ובפרט בארה״ב, שיש שאלה חמורה של חלב טריפה, שרבים מגדולי הדור הסכימו שפרות שעברו ניתוח דינם כטריפה, ושוב יש להתייחס למפעל המשתמש בחלב עכו״ם, כדין חלב שנתערבו בו חלב טריפה, ובזה כולם סוברים שחתיכה נעשית נבלה.
ולכן, למעשה אין להשתמש בשוקולד הנעשה במפעל שמשתמש בחלב עכו״ם, אם לא שהגעילו במים או עכ״פ בשמן, כדין.
הגאון הרב משה שטרנבוך כותב כך:
מנהג בד״ץ העה״ח כפי ששמעתי שאם משתמשים בו בימות השנה קודם לכן לטרפות ממש לא מכשירים, ורק אם משתמשין במכונה רק לדבר שהוא כשר אף שאינו כשר לדידן סומכין להגעיל במשקין, ומנקין קודם בנקיון יבש כל החריצים חורים וסדקים, ואח"כ מגעילים בקקאו בכל תהליך הייצור, משאירים אותו כ"ד שעות פנוי, ואח"כ מה שיוצא בתחילת הייצור הכשר לא משתמשים בו אף לאחר הגעלה והכשרה כדין, ומה שיוצא אח"כ עושים תחילה מריר ואח"כ החלבי, והסכימו לזה הגר"י וייס זצ"ל והגר"פ עפשטיין זצ"ל (והכשרם לכל ימות השנה ולא לפסח), ולגבי כשרות השוקולד בפסח שמחמירים בכל מיני חומרות נהגו למנוע להכשיר אם צריך הגעלה בשוקולד ולכן נמנעתי כאן מלהכשיר, מיהו אם נהגו להכשיר גם לפני הפסח לפסח אין בידינו למונעם.
למידע ולהתייעצות:
טלפון: 052-7112543
וואטסאפ: 054-7694615
דוא״ל: yr383464@gmail.com
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה
שים לב: רק חברים בבלוג הזה יכולים לפרסם תגובה.