מומחה הכשרות הנודע הרב יוחנן רייכמן משתף את הציבור במתרחש מאחורי הקלעים.
והפעם על דיונים בבתי גדולי ישראל שליט״א היושבים על המדוכה בנושאים המונחים על שולחנם להכרעה.
חלק א.
במעבדה קטנה בסיאול, צוות של מדענים דרום קוריאנים פועלים במרץ לקדם תהליך שהם מקווים שיוכל לחולל מהפכה בתזונה העולמית.
אשר תעניק סיוע במניעת רעב ועד מזון האסטרונאוטים בחלל, הפרופסור ומנהיג הצוות הונג ג'ין-קי מאמין שמה שמכונה "אורז בשרי" החדש שלו יוכל להיות אתית וידידותית לסביבה עבור אנשים לצרוך את החלבון שלהם.
אף בעל חיים לא נפגע ביצירת המנה, שנראית כמו קערת אורז רגילה – אם כי ורודה – אבל היא מפיצה ארומה חמאתית קלה, תוצאה של היותה עמוסה בשרירי בקר ובתרבית תאי שומן. באמצעות בשר מתורבת, נוכל להשיג חלבון מן החי ללא שחיטה של בעלי חיים, אמר הונג.
חברות מזון רבים ברחבי העולם ביקשו למסחר חלופות בשר, כמו בשר על בסיס צמחי או מתורבת, בשל סוגיות אתיות סביב גידול בעלי חיים לצרכי תעשייה, כמו גם חששות סביבתיים הקשורים לפליטת גזי חממה מחקלאות בעלי חיים.
הונג, שיש לו רקע באורגנואידים ובמדעים ביו-רפואיים, בחר באורז למחקר שלו, שכן הדגן כבר היה המקור העיקרי לחלבון עבור אנשים באסיה.
הרעיון פורץ הדרך שמנסה כרגע:
כאמור הוא משתמש בגרגרי אורז רגילים מצפה אותם בג'לטין דגים כדי לעזור בהדבקה, ואז מזריק בנפרד תאי בקר לפני תרבית בצלחת פטרי למשך עד 11 ימים. לאורז יש מבנה נקבובי מעט, אמר הונג, וברגע שתאי הבקר הוזרקו לאורז, הדגן מציע מבנה אידיאלי לתאים לגדול בצורה אחידה מבפנים החוצה.
"האורז הבשרי" של הונג מכיל שמונה אחוז יותר חלבון ושבעה אחוז יותר שומן מאורז רגיל. הונג והצוות שלו עדיין עובדים על איך להגדיל את התהליך, אבל הוא מקווה לקבל את אישור היצירה שלו כמזון הקלה למצבי חירום בשתי מדינות אפריקניות.
עבור מי שמוגבל לארוחה אחת בלבד ביום, עלייה קלה בתכולת החלבון, אפילו באחוזים בודדים, הופכת חשובה להפליא.
דרום קוריאה עדיין לא אישרה שום בשר מתורבת לצריכה, אך היא הודיעה ב-2022 על תוכניות להשקיע מיליוני דולרים בקרן "פודטק", תוך זיהוי נפרד של בשר מתורבת כתחום מחקר מועדף. בינתיים בשר מתורבת נמכר בסינגפור ובארה"ב.
הדיונים ההלכתיים:
בענין בשר המתורבת cultured meat,
בשר זה מיוצר מתאי בשר מקוריים וטבעיים בתאי גזע המתרבים בתנאי מעבדה, באופן שרק תאים בודדים הם בשר מן החי בעצם וכל שאר הבשר אינו מבעל חיים אלא מה שהתרבה מן התאים המקוריים.
א. האם בשר זה אסור בחלב ככל בשר דעלמא או שמא כיון שאינו בשר טבעי אלא
המצאה מסויימת דינו כבשר מלאכותי מעשה ידי אדם שמא אין דינו כבשר להיאסר בחלב.
ב. בשלב הראשוני משרים את תאי הגזע בסרום שהוא הנוזל שבדם, והתאים
גדלים וניזונים מן הסרום, האם יש בזה איסור דם. ואף שבסופו של דבר בטל הסרום הזה במיעוטו, אבל הדין הוא שאין מבטלין איסור לכתחלה. ועוד דכיון שללא סרום זה א"א כלל שתאי הגזע יתפתחו ויתרבו דינו כדבר המעמיד שאינו בטל ברוב.
ג. אם נניח שאין בזה איסור, תתעורר השאלה, מהיכן להפיק את התאים הראשונים, האם צריך להפיקם רק מבהמה כשרה שחוטה, או שמא מותר לקחתם מבהמה טמאה, או מנבילה, והאם אפשר להפיק זאת מבהמה כשרה בחייה, ואז נצטרך לברר האם יש בזה איסור אבר מן החי.
ד. ואף אם נקח תאים אלה מבהמה כשרה שנשחטה, עדיין יש לברר האם כל
הבשר שהתרבה דינו כבשר בהמה שלא נשחטה כיון שבשר זה פנים חדשות באו
לכאן ובשר זה לא נשחט מעולם.
ובכל שאלות אלה נחלקו חכמי ומחברי
זמנינו והמבוכה רבה מאוד.
וגם עלינו לברר האם יש כאן איסור של דג ובשר יחד שכן גרגירי האורז מצופים בג׳לטין דגים.
חלק ב.
בארה״ב נפוץ לאחרונה תחליף חלבון (שמובא מסקנדינביה) המשמש
בתעשיית המזון ־ בעיקר בקונדיטוריות ומאפיות. החלבון מופק מדם בעלי חיים לא כשרים,
הדיונים ההלכתיים:
א. האם יש איסור בחלק הלבן שבדם WBC;
ב. האם דם שבשלו הוא איסור דאורייתא או דרבנן;
ג. האם אפשר להגדיר את החומר כ״פנים חדשות באו לכאן״;
ד. האם עובר באיסור סחורה בנבילות וטריפות (אם מוכר לאינו יהודי).
רבים הרבנים הנוטים לאסור.
חלק ג.
כוסות ה״קלקר״ (FOAM CUPS)
שמיוצר מאבץ שהוא יסוד כימי, ולכן הוא אינו "מורכב". זהו חומר טהור המיוצג על ידי הסמל Zn בטבלת היסודות ומספרו האטומי הוא 30
סבונים מתכתיים אלו כוללים תרכובות כמו אבץ סטיארט או סידן סטיארט, אשר יעילים במתן תכונות החלקה ושחרור.
מערבים חומר זה עם שומן בעלי חיים טמאים, (TALLOW) שמערבים אותו בתוך חומר הנקרא EPS במטרה שלא ידבקו הכוסות לדפוס העשוי ממתכת בשעת הייצור,
החומר האסור הוא רק 1/350 (אחד חלקי 350) שהוא חלק קטן מאוד. חומר זה הוא פגום בטעמו. והשאלה אם רשאי להשתמש
בכוסות אלו לכתחלה.
רבים הרבנים המתירים ובראשם בעל הנטעי גבריאל, אם כי במדריך הכשרות של העה״ח מופיע שיש בזה שאלת כשרות כל השנה.
לקבלת מקבץ הדיונים ההלכתיים בהרחבה,
ניתן לפנות להרב רייכמן
טלפון: 7112543 - 052
דוא״ל: yr383464@gmail.com
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה
שים לב: רק חברים בבלוג הזה יכולים לפרסם תגובה.