"היום בתניא" יום ג' י"א חשון
"אגרת הקדש"
פרק כ"ז
שנה מעוברת
⛳
אגרת תנחומים:
אגרת כ"ז נכתבה נכתבה בתחילת שנת תקמ"ט, לאחר שהגיעה לרוסיה הידיעה בדבר הסתלקות ר' מנחם מענדל מויטבסק (שהיתה בארץ ישראל, בטבריה, בראש חדש אייר תקמ"ח) - והיא מהווה אגרת תנחומים על הסתלקותו.
כידוע, לאחר הסתלקות המגיד ממזריטש, היה ר' מנחם מענדל מויטבסק נשיא החסידים. וגם אדמו"ר הזקן (אף שבאופן כללי היה כחבר-תלמיד שלו), היה נוסע אליו כפי שחסיד נוסע אל הרבי.
נציין, כי באופן כללי ניתן ללמוד מאגרת זו, על מהותו של צדיק המוגדר כרבי וכנשיא לחסידים.
...
הבסיס לדיברי הניחומים:
את דברי הניחומים מבסס רבנו, על ההסבר המיוחד ששמע (מרבותיו) "על מאמר רז"ל דשבק חיים לכל חי" (פתגם שנוהגים להוסיפו שמתייחסים לאדם שנפטר, בכתיבת שטרות, מאמרים ספרים וכדומה).
נציין, כי המילה "שבק" היא תרגום המילה "עזב" המופיעה בתנ"ך.
ולהעיר, כי על הפסוק "עזב תעזוב עימו" כתב רש"י ש"עזיבה" זו היא מלשון "עזרה".
ולעניננו נראה, ששני הפירושים הללו ל"שבק" משתלבים כאן יחדיו - שכן, גם החיות אותה עוזב הצדיק למטה, נועדה לבוא לעזרתם בעבודת בוראם.
...
השפעת הצדיק מחייו:
בהבהרת המשמעות הפנימית של "שבק חיים לכל חי" כפי שהיא מתבטאת במיתתם של צדיקים, מדגיש רבנו:
א. ה"חיים" של הצדיק, הן אמונה אהבת ה' ויראת ה'. ואת חייו אלו, המשיך הצדיק אל תלמידיו במשך חייו בעולם הזה. ואת החיים הללו, הוא ממשיך להשפיע אל המקושרים אליו גם לאחר הסתלקותו.
ב. כדברי משלי שאמר "כמים הפנים לפנים כן לב האדם לאדם". הנה, כך גם קבלת החיות מהרב וקליטתו בתלמיד, תלויה במידת האהבה שהתלמיד רוחש לרבו וגודל התקשרותו אליו - כן הוא בחיי הרב, וכן הוא גם לאחר הסתלקותו.
…..
חבר נכבד:
קראת ונהנית, העבר הלאה את "היום בתניא" לחבריך ולמכריך. הביאור היומי מובא כאן במקורו מכתביו של הרב יקותיאל גרין ע"ה מחבר באור התניא משכיל לאיתן ועשרות ספרי חסידות לעם הנמצאים בכל בית כנסת, בכל בית חב"ד ובכל בית חסידי.
🕯️ לע"נ הרה"ח הרה"ג הרב יקותיאל גרין ע"ה נפטר ב' אדר א תשפ"ב ומרת רחל גרין ע"ה נפטרה ז’ שבט תש”פ
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה
שים לב: רק חברים בבלוג הזה יכולים לפרסם תגובה.