רשימת הבלוגים שלי

יום ראשון, 30 בינואר 2022

התועלת שבגרביים לבנות

 

מאת: חרדי בעולמו

 

לא אחת לעגתי כאן לאותם 'גדוילים' שבעיניהם הפתרון לבעיות פדופיליה וכדו' נעוץ בגרביים לבנות. פעמים שרק ציינתי את העובדה שכך נראה הפתרון בעיני אותם גדוילים ופעמים הצבעתי על חוסר ההבנה המהותי במתן פתרון דתי לבעיה מנטלית-קרימינלית. טענתי שחוסר הבנה זה מראה באצבע שאסור לתת את המענה לבעיית ולדר ודומיו בידי מי שמוגדר גדול וצריך לתיתו בידי מי שמבין את הבעיה ודרכי המענים האפשריים.

כרגיל, הדברים מורכבים יותר מאשר ניתן לפורטם במאמרים כאן ואין דבר שאין לו פנים לכאן ולכאן (חז"ל נוקטים המספר ק"נ טעמים, אבל מי שאינו מוצא לפחות כמה צדדים לכאן ולכאן, להווי ידוע לו שפשוט טרם ירד לעומק העניין).

משכך, אבקש הפעם להפך בצד הזכות ולהסביר מה כן יכול להיות טוב ומועיל בגרביים לבנות לחוטאים (מכל הסוגים).

הבאתי כאן בהקשר אחר את המחקר המפורסם בשם 'מבחן המרשמלו'. במבחן זה מוצבות בפני ילדים קטנים שתי אפשרויות ונאמר להם שהתאפקות עכשיו תביא להם תועלת מרובה לאחר זמן. המחקר עקב אחרי הקטנים הללו עד בגרותם המאוחרת והוכיח שילדים שיודעים לדחות סיפוקים בקטנותם, גדלים למבוגרים משכילים ועשירים יותר (ע"ש). טענתי כאן שהמובילים את הציבור החרדי , מהזרועות העסקניות והזרועות המועצגתיות, ניחנים בראיה קצרת טווח ואינם עומדים במבחן המרשמלו. ע"ש.

התוספת שאבקש להוסיף היום תעסוק בשאלה האם ניתן להגביר את 'עמידות הילדים בפני הפיתוי'? אם יסתבר שיש דרך להגביר את העמידות הנ"ל, אולי נוכל להיטיב מאוד את עתיד הילדים, לא כן? (כרגע נותיר פתוחה את השאלה האם מי שעומד בניסיון בגלל חיזוק חיצוני כלשהו, עדיין יהיה בעל מעלות כמי שעמד בו בכוחות עצמו. עוד חזון למועד).

נעבור לשאלה מתחום אחר לגמרי. במחקרי תרופות נוהגים המדענים לבחון את אפקטיביות התרופה (כלומר, האם היא אכן יעילה בתכלס, או שזה רק בתיאוריה) בדרך פשוטה. לוקחים קבוצה של מאה חולים ואומרים להם שהם מקבלים תרופה נגד המחלה המדוברת. למחצית מהאנשים אכן נותנים את התרופה ואילו למחצית השניה נותנים תרופת-דמה (הקרויה פְּלָסֶבּוֹ, או בעברית תקנית 'תרופת אינבו'). עכשיו עוקבים אחרי התוצאות ורואים האם יש הבדל בין אלו שקיבלו תרופת אמת לבין אלו שקבלו פלסבו. אם התוצאות הן חד משמעיות שמי שקיבל תרופת אמת הבריא ואילו מי שקיבל תרופת-דמה לא הבריא, הרי שלמדנו מכך שהתרופה אכן יעילה.

התופעה המדהימה שהתגלתה באין סוף מחקרים היא, שחלק מהאנשים שקבלו את הפלסבו בכל זאת הבריאו כאילו קיבלו תרופת אמת. לא מדובר בתופעה אקראית, אלא על תוצאות עקביות שמלמדות שתרופת-דמה מועילה. אמנם באחוזים קטנים יותר, אבל בכל זאת מועילה יותר מאשר בקבוצת הביקורת (זו שלא קבלה שום תרופה).

כאן נשאלת השאלה: איך בכל זאת מועילה תרופת הדמה, כאשר ברור שאין בה שום חומר מרפא?

התשובה לשאלה זו מורכבת (כמו כל דבר בחיים). מסתבר שההתגברות על מחלה מורכבת מפן פיזי נטו וגם מפן נפשי. כלומר שֶׁהִתְכַּוְנְנוּת של אדם שהוא מבריא, זה בעצמו יבריא אותו (מחקרים מצאו שאנשים שהתפללו בעבורם, הבריאו יותר מאשר אנשים שלא התפללו עבורם). צר כאן המקום להכנס לנושא של השפעות נפש-גוף ומניח שקורא סביר שם לב שלנפש יש השפעה על בריאות גופנית.

על סמך הנחות אלו פעלו החוקרים כך: הם אמרו לילדים שיש להם 'גלימת סופרמן', שזו גלימה שנותנת כוחות נפשיים עצומים ומי שלובש אותה, יכול להתגבר על כל דבר ושאלו את הילד האם הוא רוצה גלימה כזאת. המחקר הוכיח שילדים שבחרו בגלימה ועטו אותה החזיקו מעמד הרבה יותר טוב בפיתויים, לעומת ילדים שלא קבלו את הגלימה. כמה יותר טוב? ובכן, ילדים בני ארבע עמדו במבחן המרשמלו רק בעשרה אחוז מהמקרים. לעומת זאת, ילדים בני ארבע שקיבלו את 'גלימת הפלא' הזו, החזיקו מעמד ב 70% מהמקרים! כלומר שאמונת המאמין שיש לו כלי חיזוק אמיתי, אכן מגבירה מאוד את יכולתו לעמוד בפיתויים

הא למדת שאם נצליח לשכנע את החוטא שביכולתו להתגבר על הפיתוי (בעזרת גלימת סופרמן או גרביים לבנות, או סתם בגדי חרדי) הרי שהסיכוי שלו לעמוד בפיתוי, גדל באחוזים ניכרים מאוד.

כלומר, ייתכן שלבישת בגדים חרדיים, ציצית, גרביים לבנות או כדומה, עשויה ליתן כוח בידי המתפתה, לעמוד טוב יותר בפני הפיתוי.


שתי הערות:

1. לא נבדק מה קורה כאשר המחוזק נוכח שהגלימה לא עוזרת. סביר להניח שמי שנוכח, פעם אחר פעם, שהגלימה אינה נותנת לו כוח להתגבר, שהוא יפסיק להאמין בכך (מה שלא אומר שהוא יפסיק לומר שהוא מאמין בכך).

2. העובדה שייתכן שגלימת פלא תעזור למישהו בעמידה בפני פיתוי, לא הופכת את מי שהציע זאת (בבורות ובהתעלמות מההערה הקודמת) לחכם יותר מהגרביים.

 

חרדי בעולמו

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה

שים לב: רק חברים בבלוג הזה יכולים לפרסם תגובה.