דפים

יום שני, 15 ביוני 2026

החד"ה קוק שליט"א: האם מותר להניח תפלין כשלומד עם "גופיה", ועוד ועוד...

 

פרטי דינים בהל' תפלין

מאת מרן החד"ה קוק שליט"א

 

א. בקשוני לשאול את רבינו חד"ה קוק שליט"א אודות הנחת תפלין כאשר האדם לבוש בגופיה עם שרוול קצר, [ולא עם חולצה שנחשב מכובד יותר], האם יכול ללמוד כן עם תפלין, או שיש בזה צד ביזוי הקדש, והשואל אומר שרק באופן כזה הוא יוכל בנקל להניח תפלין כל היום.

 

ואמר רבינו שליט"א, זה בסדר... אבל ידברו עליו... זה תמוה [לעשות כן בישיבה או בבית מדרש], אם עושה כן בביתו ובחומותיו זה בסדר... שיעשה איך שהוא רוצה, זה לא ענין של "הלכה"... זה "הרגשה"... [הן מצד עצם הלימוד עם גופיה, והן מצד התפלין שעליו. והבן]. 

 

ב. ועל יסוד דברים אלו שמעתי ממרן שליט"א שלדעתו לא תמיד ראוי ללכת עם תפלין ברחוב, [ולא הוברר לי טעמו של רבינו שליט"א בענין זה כדבעי].

 

ג. ואגב אכתוב למשמרת מה שאמר לן רבינו שליט"א לפני כשנה בהיותו מאושפז בביה"ח לאחר שבירת האגן, שאין זה רצון ה' ללכת מעוטר בתפלין בבואו לבקר חולה בבית החולים, ושם היתה הסיבה מצד דשכיחי נשים וכו', וכמדומה שאמר דזה חילול ה' לילך כך בביה"ח.

 

ד. זכורני שהרה"ג ר"א לבהר שליט"א התקשר לשאול את פי רבינו שליט"א שהוא עומד להספיד בלויה, האם ישאיר התפלין של ראש עליו, ואמר לו רבינו שליט"א, שלא נאה להספיד עם תפלין של ראש.

 

ה. אגב דאיירי' בעניני תפלין הנני להזכיר לחברים שגם בימי ר"ח יש להניח תפלין כל היום, ואין בדבר שום חשש ושום ספק, ושום רמז וענין אין בידו כח לדחות מצות עשה של תורה שישנה בכל רגע ורגע, ומסתיין במה שאנחנו מוציאים התפלין במוסף ותל"מ. וכעת אין בכחי להרחיב בסברות וציונים לספרי הפוסקים, רק הבאתי את ההכרכה של מרן שליט"א בענין זה ולמזהיר ולנזהר שלומים תן כמי נהר.

 

בברכה רבה

יקותיאל דטבריה

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה

שים לב: רק חברים בבלוג הזה יכולים לפרסם תגובה.