דפים

יום חמישי, 6 בפברואר 2025

התרגשות בעולם הנגינה היהודית: 'עתיקין' הושק במהדורה מודפסת

 

כתב העת הייחודי והבלעדי בתחום הנגינה היהודית המסורתית, 'עתיקין', החל להופיע השבוע גם בפורמט מודפס, לאחר שנתיים בהן הופץ בגרסה דיגיטלית בלבד. הגיליון מודפס יחד עם קובץ 'אסיפת גיליונות'


היה זה בחול המועד סוכות תשס"ב, לפני 23 שנה. קבוצת חברים - בעלי מנגנים, מבינים ואוהדי הנגינה החסידית - נפגשו בסוכתו של אחד מהם למסיבת מרעים מיוחדת. מה שהחל כמפגש ספונטני - הוביל למפגשים נוספים בימי חול המועד וסעודות מלווה. במפגשים אלו נטלו חלק חובבי המוזיקה האותנטית, נרקמו קשרי ידידות עמוקה בין החברים, והוחלפו חומרים נדירים - אוצרות של נגינה יהודית.

מסורת מפגשים זו הניחה את היסודות למה שיתפתח כעבור שנים. לפני כשנתיים, החזן ר' בנימין נויפלד, חסיד דושינסקיא, ובעל שם בעולם הכשרות, ומיוזמי המפגשים המוזיקליים, קם לו עם חלום להקים מיזם ייחודי - כתב עת המתמקד בתיעוד ושימור מורשת הווי הנגינה היהודית האותנטית. הוא קיבץ סביבו אותם חברים מעולם הנגינה - אספנים וחוקרים בתחום, אליהם הצטרפו סופרים ועורכים, וכך נולד 'עתיקין'.

כתב עת 'עתיקין' הופץ בפורמט דיגיטלי מספר פעמים בשנה, בחגים ובעתות שונות, בהתאם לזמנם הפנוי של חברי המערכת, שעמלו ללא תמורה, מתוך מסירות למטרה - שימור הווי הנגינה היהודית האותנטית.

"בהתחלה לא שיערנו עד כמה זה יעניין את הדור הצעיר", מספר אחד מחברי 'עתיקין' ל'בחדרי': "חשבנו שזה מיועד לדור הישן, אלו שמתענגים בהנאה על ניגוני יום טוב אהרליך ומתרפקים בערגה על שטיקל של יוסלה רוזנבלט. חשבנו שרק הם יהיו בין המנויים, אך הופתענו לגלות דרישה גבוהה דווקא מצעירים".

בעקבות הביקוש הגובר וההשתוקקות למורשת הנגינה העתיקה, הוחלט במערכת 'עתיקין' להקים מקהלה על טהרת הנגינה היהודית - מקהלת 'מתיקין'. השם 'מתיקין', כמו 'עתיקין', נלקח מזמירות ליל שבת (מתוך פיוט 'אזמר בשבחין'), המסמל את המסורת והנגינה מבית אבא.

חברי המקהלה הם מיטב המנגנים, 'חסידישע יונגעלייט', ביניהם בני משפחות ווינברגר ונויפלד - דורות של בעלי מנגנים ידועי שם מחצר הקודש דושינסקיא, ועוד מכלל חצרות הקודש. כאשר על ניצוח המקהלה מופקד האברך ר' ליפא הירש.

בהמשך להצלחה זו, ולבקשת רבים מבני היהדות החרדית המתנזרים מהטכנולוגיה ואין להם גישה למיילים וכדומה, החל צוות 'עתיקין' להוציא מהדורה מודפסת לצד המהדורה הדיגיטלית. הגיליון כולל פרקים היסטוריים ומעמיקים על תולדות הנגינה היהודית, וכן סיקורים על פעילות מקהלת "מתיקין" מבית 'עתיקין', דבר תורה על הפרשה, ומאמרי חיזוק בנושא. הגליון מופץ יחד עם קובץ עלוני השבת ''אסיפת גליונות''.

בראיון לסופר הרב יאיר וינשטוק, שותף ועורך בכתב העת, מסביר נויפלד: ''לצערינו, תחום הנגינה כיום בציבור בחרדי נמצא בשפל שלא היה כדוגמתו, אבדו היום הטעם הטוב וה'ברען' החסידי, ויש לי הרבה מה להרחיב על כך, המטרה שלנו ביסוד חבורת 'עתיקין': 'צו אופטוהן' - לפעול, להתעסק בעשה טוב, בבחינת טעמו וראו כי טוב ומעט מן האור דוחה הרבה מן החושך.''

אחד מבכירי המנצחים במוזיקה החסידית מציין לשבח את 'עתיקין': "זהו דבר מבורך. בעידן שבו הלהיטים החדשים והטרנדים החולפים ממלאים את אולפני הרדיו, אנו רואים שדווקא הניגונים העתיקים עם ה'חסידישע טעם' – כמו ניגוני גור, באבוב, ויז'ניץ וסאטמר, 'קול מבשר' ו'ממלכת כוהנים' – הם אלו שממשיכים להדהד שוב ושוב באולמות השמחות. ועל כך יישר כוחכם".

מערכת "עתיקין" רואה בפעילותה בראש ובראשונה שליחות של מצווה, ומטרתה לשימור ותיעוד ההווי והנגינה היהודית, חקר שרשיה, ברור מקור והיסטוריה של כל ניגון וניגון.  חברי המערכת פעילים בזירות שונות: הם משתתפים ב'זיצן' המתארגנים מעת לעת בארץ ובחו"ל, מעבירים הרצאות מרתקות לבני ישיבות, ומפיקים פודקאסטים בשפות שונות. בנוסף, הם מפעילים קו ייחודי בארץ ובעולם, בו מדברים בהרחבה על מקורות הניגונים - כל זאת תוך השקעה רבה לפרטי פרטים.

השבוע, לקראת שבת בשלח-שירה הבעל"ט, נערך 'זיץ' מיוחד בבית המדרש 'באגאד' בניו יורק בהשתתפות יו"ר 'עתיקין', ר' בנימין נויפלד, יחד עם חברים ואוהדים, ובעלי מנגנים ותיקים מארה"ב.

השבת, שבת שירה, יראה אור בעז"ה גיליון מספר 8 של 'עתיקין' המודפס לשמחת רבים, אשר גם ניתן לקבלו במייל: atikin.negina@gmail.com

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה

שים לב: רק חברים בבלוג הזה יכולים לפרסם תגובה.