דפים

יום שני, 11 בנובמבר 2024

מתי נפטרה רחל אמנו? י"א מרחשון או י"א אייר?


 מתי נפטרה רחל אמנו? י"א מרחשון או י"א אייר? 


הסתירה בתאריך פטירת רחל

א] פטירת רחל היתה בעת לדתה את בנימין, כמבואר בפסוקים דלעיל (י"ז ואילך) ויהי בהקשותה בלדתה וכו' ויהי בצאת נפשה כי מתה ותקרא את שמו בן אוני ואביו קרא לו בנימין. ולכך קראה לו בן אוני שהוא לשון צער כמו שתרגם אונקלוס 'בר דויי'. והנה הביא רבינו בחיי (שמות א', ה'. וכ"ה בילקוט שמעוני רמז קס"ב) בשם מדרש תדשא (אמנם לפנינו במדרש תדשא פ"ח נמנו תאריך לידת השבטים חוץ מזבולון ובנימין), כי בנימין נולד בי"א במרחשון. ומכך יש לנו ללמוד שפטירת רחל היתה בי"א במרחשון.


ויש לתמוה על מדרש זה, והכתיב ויסעו מבית ﭏ ויהי עוד כברת ארץ לבא אפרתה ותלד רחל ותקש בלדתה (לעיל ט"ז), ואיתא במדרש רבה (פפ"ב ז'), אמר ר' אליעזר בן יעקב, בשעה שהארץ חלולה ככברה והבר מצוי. וכעין זה בפסיקתא רבתי (פ"ג, ד') שאמר יוסף ליעקב, שמא מה שלא הכנסת אותה לקבורה, שמא עונת גשמים הייתה. אמר לו, לאו. בעוד כברת ארץ לבוא אפרתה (לקמן מ"ח, ז'), בין פסח לעצרת היה, בזמן שהארץ מנופה והולכת ככברה שכולה חלולה. ועוד איתא בב"ר שם, רבנן אמרי כבר הבר מצוי ועונת הגשמים עברה, ועדין השרב לא בא (רש"י כתב, והסתיו עבר והשרב עדיין לא בא. כי הסתיו בלשון הקודש היא עונת הגשמים כמ"ש לעיל ח' כ"ב, קיץ וחורף ותרגם אונקלוס, קיטא וסתוא, וצ"ע דאיתא בב"מ קו, ב חצי כסליו טבת וחצי שבט, חורף. חצי שבט אדר וחצי ניסן, קור. וא"כ היה לו לומר והקור עבר. ובשער"י תולדות התשע"ג ביאר מרן שליט"א כי עונת ה'סתיו' היא ארבעה חודשים, וכוללת גם את עונת הקור, אלא שהחורף הוא חזקו של סתיו כמבואר ברש"י בב"מ שם). ועכ"פ ממדרשים אלו מבואר שהיה זה בחודש אייר, ולא במרחשון.


ביאור נפלא ממרן הגר"י רצאבי שליט"א

ב] ועמד בזה מרן הגר"י רצאבי שליט"א (שער"י חיי שרה התשע"ג) וביאר באופן נפלא, דהנה במדרש תדשא שהוא מקור הענין, לא נזכרו שמות החודשים אלא חודש התשיעי, העשירי וכו' [ורק ברבינו בחיי ובילקו"ש, נזכרו שמות החודשים]. וא"כ יש לומר שהיתה מסורת לחז"ל כי בחודש השני נולד בנימין וממילא בו ביום נפטרה רחל, וכעת הדבר תלוי במחלוקת רבי אליעזר בן הורקנוס ורבי יהושע בן חנניה מתי נברא העולם בתשרי או בניסן (ר"ה י, א. וע"ש בשערי יצחק שהאריך לבאר מחלוקת זו), וקיי"ל כרבי אליעזר דאמר בתשרי נברא העולם (ר"ה כז, א), ולכן נקט רבינו בחיי שנולד בנימין במרחשון. אבל אותם הסוברים שבניסן נברא העולם, לדבריהם החודש השני הוא אייר, ולכן יכולים לפרש כברת ארץ שהארץ יבשה ככברה וכו'. 

[אלא דע"פ האמור, דרבינו בחיי, נקט כר"א. יש להקשות, דבמדרש תדשא שם איתא, ראובן נולד בי"ד לחודש התשיעי, ושמעון בכ"א לחודש העשירי, ולוי בט"ז לחודש הראשון וכו', וע"פ האמור הם, סיון, תמוז ותשרי וכו'. אבל רבינו בחיי כתב, כסלו, טבת וניסן. וצ"ע]. 

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה

שים לב: רק חברים בבלוג הזה יכולים לפרסם תגובה.