פסק ההלכה שמסעיר את עולם הכשרות:
בייצור שוקולד כשר למהדרין לא מכשירים את קווי הייצור במפעלי השוקולד למרות שמשתמשים בחלב עכו״ם.
כידוע, קשה מאד להגעיל את קווי הייצור של השוקולד באמצעות מים, ועל כן יש שהנהיגו להכשיר בשוקולד עצמו, מעבירים בכל הצנרת שוקולד רותח כשר וב3 ייצורים ראשונים לא משתמשים במהדרין רק משם והילך השוקולד מהדרין, ויש המכשירים בשמן רותח. (כמה פוסקים מפקפקים בזה,)
והקול נשמע ממרחקים - מפעל שוקולד אינו זקוק להכשרה כלל. כך כתב רב חשוב בארה״ב, מבואר ביו״ד סוף סי׳ צט, דכלי שבלע מעט איסור אינו צריך הגעלה כאשר משתמשין בו בקביעות במוצר כשר בשפע. וכך הוא בייצור השוקולד, דין הכלים במפעל הוא בגדר ההלכתי ״שמשתמשין בו בשפע״.
וכך הסביר שהרי החלב הוא רק כ- 14% חלב מחומרי הגלם שבשוקולד. ובחלב עכו״ם לא אמרינן חתיכה נעשית נבלה, ולכן משערין את הבליעה בכלי לפי חשבון, שאם נקח, למשל, כלי המחזיק 100 זיתים, אז דופנו מחזיק כ- 7 זיתים, שהכלל הוא שיש 15 פעמים בתבשיל נגד דופן הכלי. והיות שרק 14% מאותן שבע זיתים הם חלב עכו״ם, יוצא שיש רק כזית ועוד משהוא מחלב עכו״ם בלוע בדופן הקדירה. ולכן, כששוב יבשלו בו מאה זיתים, הרי יש יותר משישים כנגד האיסור. וכן המציאות בכל מפעלי השוקולד. נמצא שיש בהם היתר כלי שמשתמשין בו בשפע, ולכן אין צריך שום הגעלה כלל לפני ייצור שוקולד כשר.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה
שים לב: רק חברים בבלוג הזה יכולים לפרסם תגובה.